Wat betekent cuisson: de kok verklaart

Cuisson er wordt in kookprogramma’s behoorlijk met dit woord gestrooid. De cuisson is perfect of de cuisson is K%#@. Maar wat houdt die term cuisson nu precies in? Op verschillende fora op internet blijkt dat meer mensen er maar niet achter komen. Volgens één omschrijving op internet is het de manier waarop vis of vlees bereid is. Maar volgens koklief is het nét iets anders. Hij gaf me een voorbeeld uit de praktijk:“Als we een bestelling doorkrijgen voor 6 biefstukken, dan luidt de vraag altijd: ‘wat is de cuisson’? Waarop het antwoord kan zijn:’twee saignant (rood, rare), drie à point (medium) en één bien cuit (doorbakken, well done). Het gaat dus om de mate van gaarheid van het vlees of van de vis.”

Als de cuisson goed is wil dit dus niet zeggen dat het vlees gaar of niet gaar is, het wil zeggen dat het de juiste mate van gaarheid heeft. Alweer wat geleerd!

Lees ook:Wordt Jeremy BBQ kampioen?
Lees ook:Welke wijn drink je bij de barbecue?
Lees ook:Wat betekent ‘mise en place’? De kok verklaart.
Lees ook:De Zilveren Lepel inspireert
Lees ook:Nieuw programma voor kok René Pluijm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.