Categorie: "Kookterm"

Wat betekent ‘mise en place’? De kok verklaart.

Lang geleden, toen ik nog niet met koklief was, dacht ik dat koks om vijf minuten voor zes het restaurant binnenliepen. Dat ze daar eventjes wachtten tot de eerste bestelling gedaan was en dat ze dan gingen maken wat er werd besteld. Hoe ze het dan in vredesnaam voor elkaar kregen om een heel restaurant tegelijk van eten te voorzien was me een raadsel. Koks zijn koks en die kunnen dat. Toen bleek dat koklief juist hele lange dagen werkte van ‘s morgens 11 uur tot ‘s avonds 23 uur, realiseerde ik me dat koks niet kunnen toveren. “Wat doe je dan die hele middag?”

Wat betekent cuisson: de kok verklaart

Cuisson er wordt in kookprogramma’s behoorlijk met dit woord gestrooid. De cuisson is perfect of de cuisson is K%#@. Maar wat houdt die term cuisson nu precies in? Op verschillende fora op internet blijkt dat meer mensen er maar niet achter komen. Volgens één omschrijving op internet is het de manier waarop vis of vlees bereid is. Maar volgens koklief is het nét iets anders. Hij gaf me een voorbeeld uit de praktijk: