Review the reviews

Ik ben een ware review fanaat. Voor ik meer dan 50 euro ergens aan uitgeef kam ik het net af opzoek naar reviews. Koffiezetapparaten, fotocamera’s, wasmachines? Ik moet eerst de reviews lezen voor ik er een koop. Bij restaurants doe ik hetzelfde, maar is het vaak lastiger te bepalen of de reviews wel echt zijn of het resultaat van een momentopname. Want zeg zelf, zou je niet eerder een review posten als je een keer iets te klagen hebt dan als je gewoon goed hebt gegeten?

Een review van een aantal maanden of zelfs langer dan een jaar geleden kan allang niet meer van toepassing zijn, omdat het restaurant misschien een andere chef heeft aangenomen, die trage kelner heeft ontslagen of eindelijk het interieur een opfrisser heeft gegeven. Daarnaast kan een review ook gewoon fake zijn. Iemand wil zijn restaurant positief profileren en meldt zichzelf meerdere keren aan onder diverse namen waarna hij zichzelf de hemel in prijst of iemand wil juist een restaurant om zeep helpen en post negatieve reviews onder verschillende namen. Het kon allemaal. Ook restaurantreviewsite Iens ontdekte dat het beter en betrouwbaarder moest.

Ze pasten hun beoordelingssysteem aan waardoor de mening van incidentele proevers niet zo snel aantikt als de mening van een proever die al meer dan 10 reviews heeft gegeven. Daarnaast kan een restaurant dat slechts drie keer beoordeeld is niet direct even hoog staan als een restaurant dat al 40 keer beoordeeld is. De nieuwe benadering resulteerde direct in een compleet andere top 10 waarin maar liefst 8 sterrenzaken te tellen zijn.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een groep echte fijnproevers te laten beoordelen. Dat is de werkwijze die SpecialBite al jarenlang hanteert. Alleen de proevers bepalen of een restaurant special genoeg is. Daarna mag het grote publiek weer reageren op hun reviews of een stem geven: ‘special’ of ‘not so special’. Krijgt een ‘special’ restaurant toch negatieve reacties, dan gaan de spotters op onderzoek uit om te zien of de klachten gegrond zijn. Zelf ging ik tot voor kort eerder af op de selectie van SpecialBite dan op de waarderingen op Iens, omdat deze inderdaad niet overeenkwamen met mijn eigen ervaringen. Bij SpecialBite vond ik alleen jammer dat een tent die er misschien niet zo strak of hip of karakteristiek uitzag maar wel goed eten serveerde er niet op te vinden was. Als ik nu kijk naar de lijst van Iens voor mijn stadje, dan komt het al beter overeen met de werkelijkheid. Check ook jouw stad op Iens en laat hieronder weten of het klopt met jouw favorieten eetgelegenheden.

Lees ook:Bling Oosterhout winnaar Restaurant Week
Lees ook:Alleen uit eten? Aanschuiftafels!
Lees ook:Lekker 2013: de top 10
Lees ook:Ramon Beuk over zijn Restaurantvooreenmaand
Lees ook:Kijkje in Jamie’s nieuwe Recipease

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.