Fikse fooi of niet?

Daar zit je dan heerlijk op dat zonnige terras in het zuiden van Frankrijk. Of op dat romantische pleintje in Italië, in die hippe tent in Spanje. Je hebt genoten van je diner en daar komt de rekening. Je slikt even, want hij is uiteraard hoger dan je dacht. Maar verwachten ze hier ook een fooi? Je staat natuurlijk liever niet te boek als die krenterige Hollander en de bediening was tenslotte erg attent.

Jammer genoeg zijn de gebruiken in elk land weer een beetje anders. Gewoon tippen wat je in Nederland tips kan een wat gênante situatie opleveren. In de V.S. is het bijvoorbeeld normaal om 20% fooi bij je rekening op te tellen, het maakt deel uit van het inkomen van het personeel. In Duitsland zijn ze al dolblij met 5% en in Frankrijk zitten de servicekosten bij je rekening inbegrepen. Hier een handig overzichtje van hoe het heurt in de populaire vakantielanden:

Frankrijk: de fooi is inbegrepen bij de rekening, maar het is gebruikelijk om nog wat kleingeld voor de kelners achter te laten

Italië: in Italië is fooi niet gebruikelijk er wordt al een bedrag in rekening gebracht voor de service (coperto). Wil je toch een fooi geven? Wacht dan op je wisselgeld en laat de fooi achter op tafel.

Spanje: bij de rekening wordt standaard een bedrag van zo’n 7% opgeteld  voor service, toch wordt er daarnaast ook een fooi van zo’n 5 à 10 procent verwacht.

Turkije: in simpele eetgelegenheden volstaat een kleine fooi van zo’n 5%, ga je chiquer dineren dan is een fooi van 10 à 15% op zijn plaats.

Lees ook:Stem mee op je favoriete Europese restaurant
Lees ook:Magazines nomineren beste Franse en Italiaanse restaurant
Lees ook:Faux Gras voor Franse president
Lees ook:Tom Cruise gaat voor Indiaas
Lees ook:Diepe beleving in ‘pop-down’ restaurant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.