Trots op Nederlandse wijn

We mogen best trots zijn op onze Nederlandse wijnen. Hoewel het echt niet makkelijk is om in ons koude kikkerland iets drinkbaars te produceren doen een aantal vakmensen het op die Hollandse bodem verrassend goed. Ook een keer proeven hoe onze ‘eigen’ wijnen smaken? Van 22 tot en met 28 oktober vindt Het Neerlandsch wijndiner plaats. In deze week bieden toprestaurants een verleidelijk 4-gangenmenu aan, inclusief een wijnarrangement met Nederlandse wijnen voor € 65,-. Vorig jaar interviewde ik Johan van de Velde van De Kleine Schorre in Dreischor (Zeeland). Zijn mooie verhaal vind je hier:

Je moet het maar durven. Wijn verbouwen in het niet altijd even zonnige Nederland. Toch is het Wijngaard de Kleine Schorre in het Zeeuwse Dreischor binnen 10 jaar gelukt om een uitstekende naam op te bouwen. Na jarenlang elk dubbeltje omdraaien omdat er geïnvesteerd moest worden in de wijngaard is het nu eindelijk tijd om te oogsten. Vorig jaar werd er voor het eerst dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders: 60 euro óf een doos wijn.

Niet alleen figuurlijk, ook letterlijk is het oogsttijd. Een drukke periode op de wijnhoeve. Maar gelukkig heeft eigenaar Johan van de Velde van De Kleine Schorre tijd voor ons vrij kunnen maken. Hij is niet wat je noemt het archetype wijnboer. Geen francofiel van een jaar of vijftig met Bourgondisch buikje en baret, maar een jonge, oer-Hollandse knul van 28. Terwijl hij ons rondleidt op zijn prachtige gelegen domein op Schouwen-Duivenland vertelt hij ons het mooie en amusante verhaal over het ontstaan van de wijngaard.

Van spruiten naar wijn

“Mijn vader had op deze boerderij een landbouwbedrijf. We teelden spruitjes, aardappelen, asperges en uien. Maar het werd steeds lastiger om rond te komen van de landbouw. Dus besloot hij 10 jaar geleden om op zoek te gaan naar iets anders. Een camping leek hem een goed idee. Maar op een avond haalde onze buurman hem onder het genot van een glas jenever over om een wijngaard te beginnen. Hij zei tegen mij: ‘Jongen, wijn lijkt je dat wat?’ En ik zei: ‘Ja hoor.’ We zijn gaan onderzoeken wat de mogelijkheden waren.” De bodem bleek uitstekend geschikt voor wijnbouw. Op ongeveer een meter diepte bevindt zich namelijk een schelpenlaag die zorgt voor een kalkrijke bodem. Zeeland heeft bovendien gemiddeld zo’n 200 extra zonuren per jaar, wat een wijngaard in dit deel van het land een voorsprong geeft op andere locaties.

Leren en investeren

De wil om daadwerkelijk te beginnen was er. Maar Johan en zijn vader beseften dat het zonder investeerders en kennis nooit van de grond zou komen. “De banken wilden niet mee. We besloten een bv op te richten en aandelen uit te schrijven. De buurman werd uiteraard aandeelhouder en al snel kregen we meer mensen zo enthousiast.” In Luxemburg vonden ze de begeleiding die ze zochten. “We waren in contact met een druivenrassen kweker die ons doorverwees naar de wijnhoeve van zijn zwager: ‘Cep d’Or’.” Vader Krijn-Jan zag in dat Johan degene was die de wijngaard in de toekomst zou gaan leiden. Met zijn 18 jaar was hij degene die in de leer ging bij de nieuwe Luxemburgse vrienden. Drie jaar lang reed hij iedere twee weken naar Luxemburg. “Ik had nog maar net mijn rijbewijs en mocht meteen naar Luxemburg. Ik woonde twee weken daar om te leren en werkte dan twee weken hier bij de Kleine Schorre.” Johan leerde de kneepjes van het vak in de praktijk in Luxemburg en ook zijn passie voor wijn laaide hier op. Maar de wijngaard in Dreischor moest nog volledig worden opgebouwd. Die eerste jaren waren mooi, maar zwaar. De druivenstokken moesten opgekweekt worden en zouden pas na een aantal jaren hun eerste wijn kunnen geven. Ondertussen  moest er flink geïnvesteerd worden in apparatuur en het creëren van een netwerk. “We moesten ieder dubbeltje twintig keer omdraaien.  In 2004 hebben we voor het eerst wijn gemaakt. Het was een testjaar. We waren heel trots, maar de oogst stelde nog niks voor. Het was erg frustrerend, want we werkten hard, maar het leverde nog niets op.”

Euforisch gevoel

In 2005 was het raak. Na een proefoogst, bleek dat de Rivaner, Auxerrois, Pinot-Blanc en Pinot Gris er klaar voor waren. “Het suikergehalte in de druiven was super (alleen met een goed suikergehalte kan het juiste alcoholpercentage bereikt worden, red.) We zijn een week bezig geweest met oogsten en dat leverde totaal zo’n 15.000 flessen op. Dat gaf een euforisch gevoel.” Nu levert de wijngaard met vier druivensoorten jaarlijks 50.000 flessen witte wijn en in totaal zes soorten wijn. “We hebben gekozen om alleen witte wijn te produceren omdat dat ideaal combineert met de ‘Zeeuwse Zilte Zaligheden’ als vis, mosselen, oesters en andere schaal- en schelpdieren. We leveren aan zo’n 100 restaurants in West-Nederland, aan zo’n 70 slijterijen en KLM schenkt onze wijn aan hun business class reizigers. Natuurlijk is de wijn ook in onze boerderijwinkel te koop.”

 

Lees ook:Wijnfeest in Zeeland
Lees ook:Welke wijn drink je bij de barbecue?
Lees ook:Wijn kopen uit geboortejaar kind
Lees ook:Hello Kitty nieuwe McDonalds?
Lees ook:Ramon Beuk over zijn Restaurantvooreenmaand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.