De Zilveren Lepel inspireert

Bonk. Ik kijk op vanachter mijn laptop en voor mijn neus op tafel ligt De Zilveren Lepel. Door koklief gekocht. Alsof we nog ergens plek over hebben voor zo’n gigawerk in ons knusse huisje.

Het formaat van dit boek alleen al imponeert. Een soort van grote boek van Sinterklaas, want rood én dik én met flinterdunne pagina’s want anders past het er allemaal niet in. Meer dan 1500 pagina’s. Schoon aan de haak. Behoorlijk zwaar dus, vandaar die bonk. Maar De Zilveren Lepel schijnt ook een soort bijbel te zijn. Een bijbel voor de Italiaanse keuken.

In het land zelf wordt het naslagwerk van generatie op generatie doorgegeven. Maar in tegenstelling tot de bijbel blijft De Zilveren Lepel bij de tijd. Nieuwe recepten en nieuwe foto’s. Volgens koklief konden we écht niet zonder dit boek. Hij is vooral enthousiast omdat het zo ontzettend veel recepten bevat die bovendien ook nog prachtig simpel zijn: “Zelfs jij kunt hier iets mee.” En bedankt. Maar hij heeft gelijk. Ik hou van pure, simpele gerechten. Ingrediënten die van zichzelf al smaakvol zijn of eenvoudige smaakmakers die een gewoon gerecht in no-time omtoveren tot iets goddelijks.

“Als je er doorheen bladert krijg je direct inspiratie.”, zegt koklief ook. En hij heeft gelijk. Want bij elk ingrediënt dat je maar kunt bedenken staan minsten twee pagina’s met heerlijke recepten. Vooral het hoofdstuk groenten spreekt me aan. Vaak haal je ze maar standaard in huis die broccoli en die bloemkool, want het is gezond en je moet het maar weer eens eten. Maar verder dan wat geraspte kaas, feta of uitgebakken spekjes kom ik niet om het wat smakelijker te maken. Maar met De Zilveren Lepel in de hand (of nou ja, op de tafel, want het werk is niet te tillen) kan ik me binnenkort uitleven op een pikante broccoli met yoghurt, een gestoofde broccoli met knoflook, broccoli uit de oven en broccoli met ansjovis.

Van Dishoeck
Verschenen: begin juli 2012
1504 pagina’s
Hardcover
Prijs: € 45.00

Lees ook:Nieuw kookboek Merijn & Nadia van 24Kitchen
Lees ook:Sergiology, groots boek over grootse chef
Lees ook:Pure C boek, we koken van ongeduld
Lees ook:Wat betekent ‘mise en place’? De kok verklaart.
Lees ook:Theetest in de koffietent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.